Miks meil on nii raske valida, mida süüa

Uku Vainik, 14. mai 2016

Kõik hakkab pihta bioloogiast – inimesed on kõigesööjad. Nii taime- kui ka lihatoidulistel loomadel on vähem toiduvalikuid. Näiteks pandad söövad peaaegu ainult bambust, millest ei saa palju energiat, seega tuleb neil kogu aeg süüa. Lõvi vastupidi sööb väga energiatihedat toitu, millest peab piisama pikemaks ajaks. Kõigesööja inimene, erinevalt pandast ja lõvist, peab sööma erinevaid toite, et kõik toitained kätte saada. Seega seisame kogu aeg valikute ees, mida jätta ja mida suhu pista.

Valikuid mõjutab ka keskkond, milles me elame. Toidukaupade virvarris on keeruline valida, mida süüa ja kui palju süüa. Nii võibki juhtuda, et söömise strateegia võtame üle pandalt, aga söögi materjali lõvilt – näiteks liha, mis kõhu liigselt täis pargib.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?