SEADUSERIKKUMINE JA JÄTKUV EBAVÕRDSUS: pool aastat pärast apteegireformi pole märkigi loodetud konkurentsist ja hinnalangusest

Priit Pärnapuu, Kadri Kuulpak, 29. september 2020

Apteegireformi loogika oli lihtsamast lihtsam. Vabastame apteekrid ravimite hulgimüüjate ärihuvide küüsist. Sõltumatud apteekrid hakkavad omavahel ning hulgimüüjad apteekrite pärast konkureerima. Seal, kus on konkurents, hinnad langevad. Loodetud iseotsustavaid ja -tegutsevaid apteekreid esimese poole aastaga turule juurde tekkinud pole, järelikult pole saanud tekkida ka konkurents ja hinnalangus. Vanad omanikud suudavad ravimeid liigutada ja hindadega selliselt manipuleerida, et apteekrid käituvad täpselt nii, nagu mingit apteegireformi poleks toimunud. Ravimid ja rahad liiguvad viisidel, mida seadus keelab.

Mõõtmaks reformi edukust, hakkasime veebruaris igapäevaselt jälgima Apotheka, Südameapteegi ja Benu apteekidest müüdavate ravimite hindu – 180 päeva, 350 apteeki ja 2200 ravimit ehk tänaseks kokku 140 000 000 andmeühikut. Neid ühikuid analüüsides saime teada, et pärast 1. aprilli:

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?