SÜGISESE SÖÖGILAUA SÜDA: kümme lihtsat rooga kõrvitsast

Kersti Eero, 17. oktoober 2020

„Kõige rohkem olengi kõrvitsast lahtist pirukat teinud,“ ütleb Habaja Viinavabriku perenaineJulia-Maria Linna. „Sügiseti peetakse Harmi koolis Mihkli laata ja meie lapsed on vist juba seitse aastat seda pirukat seal müünud,“ naerab ta. Aga aasta pärast kuulub rekord ehk hoopis kõrvitsaga lambahautisele, sest kokapaberitega fotokunstnikul on plaanis sellega talvel teisigi kostitama hakata. Selleks, et oma külalisi üllatada – rääkimata korisevast kõhust – pakuvad ka Õhtulehe tänased toiduküljed lihtsaid ja tervislikke kõrvitsaretsepte.   

Kõrvitsapirukas (Hannes Dreimanis)

Särtsakas kõrvitsapirukas 

Vaja läheb: 0,5 kg pärmi-lehttainast, 800 g puhastatud kõrvitsat, 1-2 tšillikauna, 3-4 tomatit, peotäis värsket tüümiani, piparrohtu ja punet.

Muna-juustukate: 4 muna, 200 g riivjuustu, 200 g hapukoort, soola. 

Valmistamine: Lõika kõrvits 1,5 X 2 cm kuubikuteks ja haki tšilli. Prae kõrvitsakuubikud koos tšilli ja ürtidega poolpehmeks.

Katteks vahusta munad, lisa hapukoor ja sega juurde ka riivjuust. Maitsesta soolaga. 

Kata ahjuplaat tainaga, torgi kahvliga augud sisse ja küpseta pirukapõhja 220kraadises ahjus viis minutit. Samal ajal viiluta tomatid ning maitsesta soola-pipraga.

Laota kõrvitsakuubikud eelküpsenud põhjale, lisa ka tomativiilud ja vala peale muna-juustusegu. Küpseta 180–190kraadises ahjus ligi tund. Kui pirukas jääb pealt liiga hele, tõsta viimased seitse-kaheksa minutit pisut temperatuuri, et küpsetis saaks pruunika jume. Pirukas maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt. 

Nipp! Poolpehmeks praetud kõrvits võiks jääda pigem tugevama maitsega, sest pirukapõhi mahendab maitset.  

Täidetud spagettkõrvits (Hannes Dreimanis)

Täidetud spagettkõrvits

Vaja läheb: 1 keskmine spagettkõrvits, 1 suurem tomat, 50 g riivjuustu.

Täidis: 400 g kodust hakkliha, 1 sl jahu, soola, sorts rõõska koort, soovi korral ka sibulat ja küüslauku.  

Valmistamine: Prae hakkliha, lisa ka jahu ja sortsu koort, et täidis ei jääks liiga vesine. Tükelda tomat kuubikuteks ja lisa hakklihale, sega juurde riivjuust ja tõsta täidis kõrvitsapoolikutesse. Küpseta neid 200kraadises ahjus umbes tunnikese.  

Nipp! Täita võib nii tooreid kõrvitsapoolikuid kui ka neid, mis on ahjus eelnevalt ära küpsetatud. Viimasel juhul pintselda kõrvitsa lõikepinda kõigepealt  õliga ja maitsesta soolaga.  

Täidetud varianti võib teha igast kõrvitsast, kuid tõmmates spagettkõrvitsast kahvliga ribasid, saad spagetid hakklihakastmega. Spagette võib kõrvitsapüreesuppi serveerides ka kausi põhja panna.  

Lambapada kõrvitsaga (Hannes Dreimanis)

Lambapada kõrvitsaga

Vaja läheb: 400 g lambakaelakarbonaadi, 1, 5 tl piparkoogimaitseainet, 1-2 küüslauguküünt, paarisentimeetrine jupike ingverit, 200 g tomatipastat,  0,5 kg kõrvitsakuubikuid, serveerimiseks mõnd meelepärast ürti.

Valmistamine: Lõika liha väikesteks tükkideks ja pruunista poti põhjas kuumas õlis koos piparkoogimaitseaine ning hakitud küüslaugu ja ingveriga. Kuumuta pannil tomatipasta ning vala koos kuuma veega lihale. Jäta pott paariks tunniks pliidile podisema. Kui liha on pehme, lisa kõrvitsakuubikud ja hauta veel umbes 40 minutit.     

Kõrvitsa ja ebaküdoonia toorjuustukook (Julia-Maria Linna )

Kõrvitsa ja ebaküdoonia toorjuustukook

Vaja läheb

Põhi: 180 g Digestive küpsiseid, 1 sl suhkrut, 50 g võid, 1 tl kaneeli. 

Täidis: 400 g puhastatud kõrvitsat, 2 ebaküdooniat, 400 g toorjuustu, 3 muna, 2 dl suhkrut, 1 tl vanillisuhkrut, 1,5 tl kaneeli. 

Valmistamine: Keeda kõrvitsast ja ebaküdooniatest vähese veega püree. Vahusta munad suhkruga. Lisa munavahule jahtunud püree, sega juurde ka toorjuust, kaneel ja vanillisuhkur ning vahusta ühtlaseks.  

Põhja valmistamiseks sulata või ja purusta küpsised ning sega need suhkru ja kaneeliga. Kata 24 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja suru küpsisesegu koogivormi põhja. Laota peale täidis ja küpseta 170kraadises ahjus umbes tunnikese. Lase koogil jahtuda ja hoia vähemalt paar tundi kuni üleöö külmkapis.

Nipp! Ebaküdoonia asemel sobivad ka astelpajumarjad, nagu ka sidrunimahl.   

Allikas: Habaja Viinavabriku perenaineJulia-Maria Linna  

Põhjata kõrvitsa-juustu plaadipirukas  (Jaan Heinmaa)

Põhjata kõrvitsa-juustu plaadipirukas 

Vaja läheb: 1 kg puhastatud (muskaat)kõrvitsat, 2 muna, 2,5 dl piima, 0,5 kg Fitaki juustu, 1,5 dl õli, soola, purustatud musta pipart, 6 dl nisujahu, 2 tl küpsetuspulbrit. 

Valmistamine: Riivi kõrvits jämeda riiviga. Pane ahi 200 kraadi peale sooja ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.

Klopi suures kausis munad piimaga lahti, murenda hulka juust (umbes 100 g jäta peale puistamiseks). Lisa õli, riivitud kõrvits ning 1 tl soola ja 0,5 tl pipart. Sega küpsetuspulber jahuga ning sega see osade kaupa juustu-kõrvitsasegu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja murenda peale ka ülejäänud juust. Keeruta pirukale veskist veel veidi pipart ja tõsta plaat ahju keskmisele siinile.

Küpseta seda 45–50 minutit ehk kuni see on pealt kuldseks muutunud. Pirukas on kõige maitsvam soojalt ja kui tahad Kreeka-elamust, siis nirista kuumale pirukale veidi mett. Külmana maitseb see samuti hästi ja sellest lõigatud väiksemad tükid sobivad hästi suupistelauale.

Nipp! Fitaki asemel sobib ka kodujuust, samuti võib sellega asendada osa fetalaadsest pehmest juustust. Kuna kodujuust ei ole kuigi soolane, siis lisa soola rohkem.  

Allikas: Tiina Lebane, Toidutare.ee 

TALVEKS TAGAVARAKS 

Kariibi marmelaad  - maitsev kingitus maiasmokkadele! 
(Jaan Heinmaa)

Kariibi marmelaad 

(1 liiter) 

Vaja läheb: 1 papaia, 1 ananass (500 g puhastatud viljaliha), 500 g kõrvitsat, 2 laimi, 300 g suhkrut, 200 g moosisuhkrut, 3 sl rummi.

Valmistamine: Puhasta kõrvits, papaia ja ananass ning lõika kõik väikesteks suupärasteks kuubikuteks. Riivi pestud laimidelt koor ja pressi välja mahl.

Pane kõrvits, papaia ja ananass koos laimikoore ja -mahlaga potti ning lisa algul vaid 2‒3 sl suhkrut. Keeda vaiksel kuumusel kaane all 15 minutit. Lisa ülejäänud suhkur ja keeda veel 15 minutit. Lisa rumm ja moosisuhkur ning keeda veel 5 minutit. Tõsta eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta. 

Mõnusalt laimimaitseline ja kerge rumminüansiga siirupine kompott sobib hästi niisama maiustamiseks, aga ka kookide kaunistamiseks ja magustoitude peale.

Vürtsikas kõrvitsasalat - säilib külmikus 1,5‒2 kuud  (Jaan Heinmaa)

Vürtsikas kõrvitsasalat  

(1 liiter)

Vaja läheb: 1 kg kõrvitsa viljaliha, 4 küüslauguküünt, 1 punane tšillipiprakaun, 2 sibulat, 2 sl soola, 2 sl suhkrut, 2-3 sl valge veini äädikat.

Valmistamine: Riivi ja haki kõik köögiviljad ning maitsesta soola, suhkur ja äädikaga. Lase paar tundi seista. Tõsta purki ja säilita külmkapis.

Allikas: Lia Virkus, Pille Enden „Kõrvitsatoidud salatitest magusani“

(Jaan Heinmaa)

KÕRVITSATOITUDE TÖÖTUBA: KUI SMUUTI ON SELGE, PROOVI BRÜLEEKREEMI 

„Kõrvitsast saab friikaid, spagette, vahtu, brüleekreemi,“ tulistab Altmõisa külalistemaja kokk Meeli Lokk ühe hingetõmbega telefoni. Ta lubab kõik need ja enamgi veel koos Laura Laanjärvega 31. oktoobril Tuuru karjamõisas kõrvitsatoitude töötoas ette võtta. Koolitus, mille lõpuks on kõhtki korralikult täis, maksab 25 eurot. Aga juba homme võiks päeva alustada kõrvitsasmuutiga.

Kõrvitsasmuuti - maitseb nagu aprikoosismuuti  (Meeli Lokk)

Kõrvitsasmuuti  

Vaja läheb: 300 g puhastatud Hokkaido kõrvitsa tükke, 200 g õunamahla, 1 banaan.

Valmistamine: Auruta kõrvitsatükke kergelt sõelal ning seejärel blenderda koos mahla ja banaaniga. 

Kõrvitsafriikad  - pisut pehmemad kui kartulist  (Meeli Lokk)

Kõrvitsafriikad  

Vaja läheb: kõvema viljalihaga kõrvitsat, õli ja maitsestamiseks soolahelbeid, kaneeli, karrit või muud meelepärast. 

Valmistamine: Lõika kõvast viljalihast jämedad kangid (kõrvitsat pole vaja koorida). Friti kange kümme minutit 160kraadises õlis ja tõsta köögipaberile nõrguma. Seejärel friti need 190kraadises õlis krõbedaks ja säti taas paberile nõrguma. Raputa peale soolahelbeid vms. 

Nipp! Et kõrvitsakangid muutuksid tugevamaks, võib neid enne küpsetamist paar tundi külmas vees hoida, kuid see ei anna siiski kuigi erilist efekti.

Allikas: Altmõisa külalistemaja kokk Meeli Lokk

Ingeri sügisgurmee (Daily)

Ingeri sügisgurmee: krehvtine kõrvitsasupp

Lõppeval nädalal pakuti tuhandetele õpilastele üle Eesti Daily koolisööklates toimuva „Tähed taldrikus“ kampaania  käigus Ingeri retsepti järgi valminud tummist kõrvitsasuppi. Laulja lubab, et oranžis köögiviljas leiduvate mineraalainete ja vitamiinide tõttu on see tervele perele eriti kasulik kõhutäis. Pärast tervest kõrvitsast viljaliha eemaldamist võid aga köögiviljast halloween'i kõrvitsalaterna meisterdada.

(kuuele) 

Vaja läheb: 1,5 kg puhastatud kõrvitsat, 1 sibul, 5 kartulit,  4 küüslauguküünt, 1 sl riivitud ingverit, 3 hapukat õuna, 3 sl oliiviõli, 100 g võid, 1 sl karrit, 1 sl kurkumit, 1,5 l köögiviljapuljongit, soola, pipart. 

Valmistamine: Lõika sibul neljaks, tükelda küüslauk ja riivi ingver. Kuumuta neid paksema põhjaga potis võis. Varsti kalla sinna ka kõrvitsatükid ning jätka kuumutamist, lisades karri ja kurkum. Sega, et kõrvits pruunistuks pisut. Vala potti keedetud vett – nii palju, et kõrvitsatükid ulatuksid veidike veest välja vaatama. Lõpuks vala sekka tükeldatud kartulid ja õunad ning vala juurde puljong. Kui supp on keema tõusnud, vähenda  kuumust ja keeda, kuni kõrvits on pehme. Maitsesta soola ja pipraga ning püreesta. Serveeri oliiviõli, parmesani ning ciabatta'ga.

Nipp! Maitse jääb mõnusam, kui kõrvitsat eelnevalt ahjus röstida.

Tõeline multitalent (Erki Pärnaku)

Seda, et kõrvitsast saab isegi õlut, näitab odralinnastest ja mahekõrvitsast Läänemaal pruulitud õlu (pildil).Samuti võib müügilt leida Hispaanias tehtud kõrvitsaõlut ja mõni aasta tagasi pakkus kõrvitsast tehtud õlut ka Põhjala. 

„Eks ta selline vürtse (kaneel, vürtspipar, muskaatpähkel – toim) täis ole, nii et võib täiesti vabalt soolot etendada,“ arvab Lii Toht ajakirjaniku küsimuse peale, millega kõrvitsaõlu kõige paremini kokku passib. „Üldiselt on ta üsna naiste lemmik, mis ei tähenda, et mehed teda ei joo. Nii mõnigi mees on, Linda kaenlas, koju läinud,“  naerab Lii.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?