ÕL USAs | VALIMISPÄEV SAABUS: jaoskonna ette kogunenud Trumpi fännid loodavad üllatusvõitu, kuid kas see sel korral õnnestub?

Greete Kõrvits, 4. november 2020

Valimisjaoskonna ehk kohaliku põhikooli tänavaäärset ala katab määratu hulk valimissilte. Ameeriklased nimetavad neid murusiltideks ja tavaliselt asetab oma poliitilist meelsust näidata soovija neid oma aiaesisele ehk ühe, äärmisel juhul kaks. Siin, kohe valimisjaoskonna kõrval, ei paista muru ise murusiltide alt kohati väljagi. Isegi klõpsitud foto (vt allpool) ei kanna edasi seda, milline sildimeri kuni tänava lõpuni paistab. Sest kuigi rahvusvaheline meedia räägib ikka USA presidendivalimistest, siis ameeriklased ei vali ju ainult presidenti, vaid ka kõikvõimalikke kohalikke ametnikke, senaatoreid, osariigi poliitikuid jne. Maakonna šerifist riigipeani välja. Kõik need tegelased on jaoskonna serva oma murusilte täis tuupinud.

Kohe parkla sisse- ja väljapääsu juures on koha sisse võtnud väike seltskond president Trumpi toetajaid, kes lippe lehvitavad ja väljuvatele autodele rõõmsalt hõikavad. See pole keelatud, nagu ka murusildid. Mõni autojuht tuututab vastu. Algul näib, et nad rääkida väga ei taha ja pildistada end kindlasti ei luba. Küsimuse peale, et miks just Trump, jääb seltskonna kõige aktiivsem tüüp korraks toppama. Mõtlen, et ehk mitte sellepärast, et ta vastust ei teaks, vaid võib-olla pole keegi seda temalt kunagi küsinudki. Siis pääsevad keelepaelad uuesti valla ja seltskonna arvamuse võib kokku võtta järgmiselt: sest president Trump pole poliitik („Oleme juba aastaid oodanud, et tuleks ükskõik kes väljastpoolt poliitikat.“), ta täidab vestlejate hinnangul oma lubadusi ning ta ei muutu. Pole viimase nelja aasta jooksul muutunud ning tõenäoliselt ei muutu tagasivalimise korral ka järgmise nelja aasta jooksul.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?