REPORTAAŽ | POLIITPOHMELL: „Martinil libises lausa terve elu silme eest läbi.“ Superministeeriumis kuivavad kurgud ja levivad salasõnumid

Geidi Raud, 15. jaanuar 2021

"Juba oled pealtvaataja?" küsib ametist lahkuv rahandusminister Martin Helme oma kolleegilt Urmas Reinsalult, kes istub pressikonverentsi alguses korraks ajakirjanike poolele. Reinsalu ei jää vastust võlgu: "Härra Helme, kuidas kommenteerite tekkinud olukorda?" Helme sõnastab vastuse kehakeelega, näidates näppudega nn "hea tuju märki". Tund aega kestev veekaanimine ja pilguralli võib alata.

Nimetissõrme ja pöidla ühendas "hea tuju märgiks" Eestis esimeste seas noorpoliitik Ruuben Kaalep, kui ta 2019. aasta aprillis riigikogus ametivannet andis. "See on hea tuju märk," selgitas Kaalep toona ajakirjanikele. Täpsustuste peale, et tegu on ka rassistliku märgiga, mis viitab valgete ülemvõimule, ütles Kaalep: "See on absurd!" Ka poeg ja papa Helme kuvasid selle märgi ministriametisse astudes. Uuest valitsusest kõrvale jäämine aga nähtavasti Martin Helme "head tuju" ära ei vii. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?