SAJA-AASTANE TEEB KÕIGILE SILMAD ETTE! Skulptorihärra teenis Saksa armees, ehtis ajalooõpikute kaasi ega peljanud koroonasüsti: suts ja valmis!

Arvo Uustalu, 6. veebruar 2021

Täna, 8. veebruaril 100. sünnipäeva tähistav skulptor Robert-Rudolf Volk on isamaalistes ringkondades legendide legend, kuid üht seika juubilari elust ei tea isegi paljud tema sõbrad ja võitluskaaslased. Saksa armees teeninud ja kaks aastat end kommunistide eest metsas varjanud mehe järgi tehti Vjatško ja Meelise propagandaskulptuur, mis ehib kümnete tuhandete omaaegsete kooliõpikute esikaant.

Vanahärra elab praegu Räpina haigla hooldusosakonnas. Ta on ratastoolis, kuuleb halvasti ja ka rääkimisega on suuri raskusi. Veel mõni kuu tagasi olid lood teised, kuid möödunud aasta lõpul suri Volki abikaasa ning ka tema enda tervis halvenes. Ometi suudab Tartu kunstiringkondade ikoon veel naljagi visata: „Litzmanniga kohtusin jah. Rääkisin temaga eesti keeles. Kas ta aru sai, seda ma ei tea,“ meenutab ta kohtumist sõjaaegse Saksa kindralkomissariga Eestis.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?