Muuseumijuhid hämmingus: kas kaubanduskeskuste juhid tegid tugevat lobitööd, et nemad lahti jäävad ja meie peame uksed kinni panema?

Keit Paju, 1. märts 2021

Valitsus võttis vastu uued piirangud koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Hämmingut tekitab valitsuse otsus sulgeda kogu kultuur, ehk teatrid, kontserdisaalid ja muuseumid, samal ajal, kui kaubanduskeskused lahti jäeti. Kas muuseumisaalis levib siis viirus hõlpsamini kui poeriiulite vahel? “Tuleks küsida, et mis see kultuuri funktsioon on, paljud saavad sellest lohutust või elamust, või mingit teistsugust kogemust praegusel keerulisel ajal,” nendib arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari.

Ojari tõdeb, et valitsuse otsus muuseumid kuuks ajaks on väga halb üllatus. “Eriti sellises olukorras, kus kaubanduskeskused otsustati lahti jätta. Kui valitsuse eesmärk on kõigi kultuuriasutuste kinnipanekuga vähendada nakatumiste arvu, siis päris kindlasti ei ole kultuuriasutused need kohad, kus inimesed kõige rohkem nakatuvad, eriti muuseumid. Seda on teaduslikult ka uuritud ja põhjendatud. Ma kardan, et märtsi lõpuks ei lähe numbrid nii palju alla, et võiks jälle aprillis riiki jälle uuesti rohkem avada. Seega muuuseumite sulgemine ei täida eesmärki nakatumisnäitajate alla saamiseks,” usub ta. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?