KATSE | Kui keeruline on teha pitsapõhja kodujuustust või lillkapsast?

Kersti Eero, 20. märts 2021

Tuleb tunnistada, et olen tainausku tegelasena juba aastaid silma jäänud alternatiivsetesse pitsapõhjadesse pigem skeptiliselt suhtunud. Aga seda meeldivamalt olin nüüd pitsat mugides üllatunud – eriti selle puhul, mis oli lillkapsapõhjaga. Ja kui kiiresti kõik käis! Veel enne, kui traditsiooniline pitsatainas oleks küllaldaselt kerkinud, oli mul juba kõht täis ja nõudki pestud.      

Kodujuustust pitsapõhja kokkusegamine tundub olevat lihtsam viis kui sissejuhatuseks lillkapsast riisi riivida, sestap valin alustuseks kodujuustupitsa. Põhi saabki valmis nagu võluväel: kalla vaid topsitäis kodujuustu kaussi (lasin seda mõne minuti jagu eelnevalt sõelal nõrguda), löö sinna muna katki, lisa jahu ja sool ning sega segamini. Kui pitsakivi on ahjus tuliseks läinud, katan selle küpsetuspaberiga. Traditsioonilist pitsat tehes piirdun näpuotsatäie jahuga, aga kodujuustupõhi näeb kivile kallamiseks kahtlaselt vedel välja. Samas ei valgu põhi laiali ajades üle paberi servade ja püsib täpselt nii, nagu ma olen ta lusikaga paika patsutanud. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?