VENE KÖÖGI KUULSAIM ROOG: seda kiitsid nii Puškin kui ka Peeter I

Kersti Eero, 20. märts 2021

„Hapukapsasupp on vast Vene köögi kõige kuulsam supp. Ja võib-olla isegi kõige kuulsam toit,“ ütleb ajaloolane ja saate „Müstiline Venemaa“ autor David Vseviov. Venelastel oli isegi kõnekäänd, et lihane isa võib sind ära tüüdata, aga kapsasupp mitte kunagi. 

Kui Venemaa põhjapiirkondades oli kõige tuntum hapukapsasupp ehk štši (varasemates tekstides kohtab ka nimetust štštii), siis lõuna pool keetis rahvas pigem magushapukat borši. Need on Vseviovi sõnul ka kaks kõige tuntumat Vene suppi, aga kui štši kuulub Peetri-eelsesse, siis borš Peetri-järgsesse kööki. Vene köök jaguneb kaheks ning suur osa roogadest, mida peetakse Vene köögiks, pärinevad Peetri-järgsest köögist (Peeter I suri 1725. aastal – toim). Seega sümboliseerib štši mõnes mõttes patriarhaalset elulaadi. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?