„Keegi ei taha, et lapsed asjatult surevad.“ Eesti ekspertide arvates ei lõpe Iisraeli ja Palestiina verine konflikt niipea

Aare Kartau, 19. mai 2021

Aktiivne tulevahetus Iisraeli ja Palestiina vahel on kestnud kogu viimase nädala. Gaza sektoris ja Läänekaldal on selle aja jooksul surnud üle 200 inimese (nende seas ligi 60 last) ja Iisraelis viimastel andmetel kümme inimest. Kes lõikab olukorrast kasu, mis saab edasi ja millist rolli võib mängida konfliktis Euroopa Liit ja ka Eesti? Ärevat situatsiooni valgustasid välispoliitika eksperdid Marko Mihkelson ja Jaak Madison.

Osaliselt tunnustatud Palestiina riigi välisminister Riyad al-Maliki teatas pühapäeval ÜRO julgeolekunõukoja istungil, et Iisraeli rünnakuid Gaza sektorile võib määratleda sõjakuritegudena. Euroopa Parlamendi saadiku Jaak Madisoni arvates pole kuigi mõistlik täie tõena võtta kõike seda, mida räägib Palestiina pool, sest tegemist pole toimiva riigiga ja nad majutavad ametlikult terroristlikke organisatsioone. „Samuti on nad korraldanud pidevalt rünnakuid Iisraeli vastu. Ent kui asi on liikumas suuremahulisemaks sõjaks, siis rikkumisi võib tulla nii juutide kui ka palestiinlaste poolelt,“ nentis Madison, kelle arvates on kätte jõudnud faas, kus küsimus seisneb selles, kas konflikt eskaleerub täieulatuslikuks sõjaks. Kui nii juhtub, siis on vaja hoolikamalt jälgida, kuidas käitub kumbki osapool.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?