PIRAATLUS ÕHURUUMIS: vahistatud Valgevene ajakirjanik sattus lennuki pardal paanikasse ja kartis oma elu pärast. Kinni nabiti ka tema kallim

Aare Kartau, 25. mai 2021

Pühapäeval toimus Valgevene õhuruumis vastuoluline operatsioon, mis sattus otsekohe ka välisriikide kriitika alla. Valgevene võimud sundisid Ateenast Vilniusesse lendavat reisilennukit ootamatult suunda muutma ja Minskis maanduma. Ettekäändeks toodi pommihäire, ent tegelikult sooviti vahistada pardal viibinud dissidendist ajakirjanikku. 26aastane noormees oli kaasreisijate sõnul äärmiselt hirmunud ja kartis oma elu pärast. Arreteeriti ka tema tüdruksõber. Leedu valitsus nõuab nüüd Valgevene õhuruumi sulgemist rahvusvahelisteks lendudeks.

Kui lennu nr FR4978 piloot teatas veidi enne Vilniusesse ja Leedu õhuruumi jõudmist, et lennuk muudab suunda ja maandub hoopis Minskis, olid peaaegu kõik reisijad segaduses – mingit selgitust selliseks suunamuutuseks ei jagatud. Ainsana mõistis olukorda üks reisija, kes tõusis kohe pärast teadet püsti ja haaras pea kohal asuvast pakiruumist sülearvuti ja telefoni. Selleks noormeheks oli teisitimõtlejast Valgevene ajakirjanik Raman Pratasevitš, kes oli sattunud kodumaal suurte meeleavalduste kajastamise tõttu tagaotsitavate nimekirja.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?