SUUREMAD TULEMÖLLUD: Euroopat räsivad metsatulekahjud jäävad ulatuselt Siberi ja Austraalia hiidpõlengutele selgelt alla

Aare Kartau, 16. august 2021

Tänavu on toimunud erakordselt palju maastiku- ja metsapõlenguid, ehkki 2021. aasta pole kaugeltki läbi. Hoogsalt jätkuvad hiiglaslikud tulekahjud Siberis ja Austraalia põlengute hooaeg pole veel alanudki. Rohketele tulekahjudele üle maailma on selgelt kaasa aidanud äärmuslikud ilmastikutingimused – pikk põud ja rekordiliselt kõrged õhutemperatuurid. Kuigi tänavu on maailmas toimunud kuuma suve tõttu väga palju tulekahjusid, pole neist suuremate ulatus seni võrreldav ajaloo ulatuslikemate maastikupõlengutega.

Tänavu on märkimisväärseid maastikupõlenguid toimunud pea igas maailmajaos (välja arvatud Antarktikas). Suve keskel hakkasid leegid hoogsalt levima Põhja-Ameerikas ja Siberis. Ehkki nendes paikades võis põua ja kõrgete kevadiste ja varasuviste temperatuuride tõttu katastroofi ette ennustada, polnud sellele vaatamata võimalik suuri põlenguid ära hoida. Alles hiljuti puhkesid suured metsatulekahjud Kreekas, kus on täheldatud viimase pea 35 aasta hullemat kuumalainet. Euroopas on sel suvel tõsisemaid suurpõlenguid toimunud ka Itaalias ja Türgis, ent ükski neist ei jõua ulatuselt Venemaa, Austraalia ega USA suuremate tulekahjude lähedalegi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?