Juhtkiri | Paneme piiri toidu raiskamisele

Ohtuleht.ee, 29. september 2021

Eestlased on väidetavalt vabaduse nimel olnud nõus ka kartulikoori sööma. Leidlikult on ära kasutatud kõik söödav kraam, see, mis inimtoiduks enam ei kõlvanud, läks loomale või komposti. Sissetulekute suurenedes visatakse toit üha lihtsamalt prügikasti ja toidu raiskamine on kasvutrendis ka Eestis.

29. septembril tähistatakse rahvusvahelist toidujäätmete ja toidukao teadlikkuse tõstmise päeva. Värske uuringu kohaselt on toidujäätmetest pool ehk umbes 84 000 tonni aastas inimtoiduna raisku läinud toit. Kõige rohkem visatakse toitu ära kodudes – 41%. Rahaliselt on see ligikaudu 180 eurot aastas, seejuures lastega peres isegi ligi 220 eurot aastas. Kokku jõuab Eesti kodudes prügikasti umbes 97 miljoni euro väärtuses toitu. Võrreldes 2014. aasta uuringuga on äravisatava toidu hulk kasvanud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?