KAART JA TABELID | KATUSERAHA JAGAMINE: kes poputab enim oma jopesid? Kes turgutab ääremaade asemel pealinna? Kes rikub reegleid ja toetab alles loodud asutusi?

Priit Pärnapuu, 25. november 2021

Regionaalsed investeeringud ehk rahvakeeli katuseraha ei õigusta oma nimetust, sest suurimad rahasummad laekuvad suurtesse keskustesse nagu Tallinn, Tartu ja Pärnu. Vaata kaardilt, millised väikevallad ei saa riigikogult ühtegi senti! Tabelitest näeb sedagi, et otseselt erakondade endi liikmetega seostatavatele ettevõtmistele on poetatud vähemalt 918 500 eurot. Kohati pole seos isegi mitte erakonnakaaslaste kaudu, vaid otse: rahvasaadik toetab organisatsiooni, millega tal isiklik side.

Katuseraha nime all tuntakse neid summasid, mida riigikogu fraktsioonid saavad riigieelarvesse lisada oma suva järgi. Need rahad ei käi läbi ametnike filtrist, siin ei ole otsitud poliitilist konsensust erakondade vahel. Igal fraktsioonil lihtsalt on kindel summa, mida saab jagada täpselt nii, nagu heaks arvatakse. Mõte on selles, et vähendada motivatsiooni riigieelarve vastuvõtmist takistada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?