„JOONEALUNE“ | Kuidas Elon Musk tagab Ukrainas katkematu ja segamatu interneti?

Mario Kadastik, Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi vanemteadur | Video: Johanna-Kadri Kuusk, Hannes Dreimanis, 3. märts 2022

Uudistest on läbi käinud, et SpaceXi asutaja Elon Musk reageeris nädalavahetusel Ukraina asepeaministri Mõhhailo Fedorovi üleskutsele aidata Ukrainat Venemaa agressiooni tõttu tekkivate internetiühenduse katkestuste vastu. Ta aktiveeris SpaceX StarLink satelliitide parvele ligipääsu ka Ukraina territooriumi kohale ning saatis riiki veoautotäie vastuvõtuterminale.

Mille poolest on SpaceXi pakutav lahendus erinev ning miks ta peaks tagama katkematu interneti ligipääsu? Üldjuhul tuleb ju viimane meie seadmetesse erinevaid mooduseid pidi, kuid sõltumata lõpp-punkti ühenduse liigist (võrgukaabel seinas, wifi võrk, mobiilside) jõuab võrk varem või hiljem maa sees oleva optikani. Rünnete korral on aga paraku tõenäoline, et optilises magistraalvõrgus võib esineda katkestusi. Agressorilgi on üsna lihtne riigi internetiühendus rivist välja viia, rünnates tsentraalseid ühendussõlmi või siis lõigates sarnasel viisil ära terveid regioonegi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?