ENERGIATOETUSTEKS VÕI INVESTEERINGUTEKS? Eesti Energia teenis hiigelkasumi, aga tarbijate rahakotti seda tõenäoliselt ei suunata

Ekvard Joakit, 9. mai 2022

Tänavune kõrgete elektrihindadega talv tõi Eesti Energiale esimeses kvartalis hiigelkasumi. Teoreetiliselt oleks riigil ettevõtte suuromanikuna võimalik selle kasum suunata energiatoetuste maksmiseks, kuid rahandusministeerium selgitab, et riigiettevõtetest saadav kasum ei ole sihtotstarbeline. Eesti Energia juht Hando Sutter aga nendib, et tema arvates oleks Eesti Energial pigem vaja teenitav kasum hoopis investeeringuteks suunata.

Kui mullu teenis riiklik energiaettevõte esimeses kvartalis kasumit 21,8 miljonit eurot, siis tänavu juba 77,2 miljonit eurot. Ka ettevõte ise ei salga, et suur kasum tulenes peamiselt just kõrgetest elektrihindadest. „Kõige suurem mõju finantsnäitajatele tulenes elektri kallinemisest kõikidel koduturgudel. Kui Eestis kallines elektri turuhind kvartali keskmisena eelmise aastaga võrreldes kaks ja pool korda 133 euroni megavatt-tunni eest, siis ülejäänud Balti riikides veelgi enam,“ kirjutas Eesti Energia pressiteates.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?