JUUBELIGALERII | Vilja Toomast – 60! „Olen Taimo pärast väga palju nutnud ja palvetanud. Minevikuvalu tuleb jätta selja taha.“

Anna-Maria Veidemann-Makko, 16. august 2022

„Juba enne kolmekümneseks saamist oli mul selline tunne, nagu elutöö oleks tehtud. Olin olnud väga lähedal Eesti taasiseseisvumise pöördelistele sündmustele ja lapseke oli sündinud,” vaatab juubilar Vilja Toomast (60) tagasi oma kirevale elule, mis on olnud tulvil tõuse ja mõõnu nagu Ameerika mägede raudteel. Kahtlemata on Vilja kujunemislukku jätnud sügava jälje tema kolm suurt armastust, Vahur Kersna, Edgar Savisaar ning Taimo Toomast. Palusime Viljal sirvida fotoalbumeid ja meenutada erinevate kümnendite kõige erksamaid, ilusamaid ja valusamaid hetki.

Tänane juubilar sündis Lõuna-Eestis, Antsla kandis, tagasihoidlikus Vaabina külas. „Minu kodu köögis oli muldpõrand ja talvel toodi kööki ka lambad, sest laut oli külm ja vastu kevadet hakkasid lammastel sündima talled,“ on Vilja meenutanud oma elulooraamatus „Vilja teine elu“ (2015), mille panid kirja Tiit Pruuli ja Kalle Muuli. Kui hiljem on usk Vilja elus olulist rolli mänginud, siis lapsepõlves oli piibliraamat üks peamisi, mida ta luges. Ega muid raamatuid polnudki, sest nende ostmiseks nappis perel raha. Söögipoolis kasvatati ise ning kõik pereliikmed, kui väiksed tahes, pidid majapidamistöödes osalema. „Maast madalast on mulle kohusetundlikkust juurutatud. Ma polnud vist neljanegi, kui aitasin isal topsiga kapsataimi kasta,“ meenutab Vilja.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?