VALIMISTEL OSALEMISELE KRIIPS PEALE? Vene passiga tallinlanna: mulle on tähtsam, et saaksin ilma viisata Venemaale sõita

Ekvard Joakit, Angelina Lon, 21. september 2022

Riigikogus arutatakse eelnõud, mis võtaks kolmandate riikide kodanikelt kohalike omavalitsuse valimistel hääletusõiguse. Nii ei saaks enam hääletada ka hallipassimehed ning näiteks 52% narvakatest ja 63% sillamäelastest. „Ma arvan, et need kandidaadid, keda minusugused inimesed toetavad, hakkavad võitlema minu valimisõiguse eest,“ usub Eestis sündinud Viktoria Menshova, kellel on Venemaa kodakondsus.

Kuigi plaan võib olla põhiseadusega vastuolus, leiab selle esitanud Isamaa, et see tuleks kindlasti riigikohtus selgeks vaielda. Need, kelle hääletusõigus löögi all, loodavad aga mõtte vastaste abile. Riigikogus teisipäeval esimesele lugemisele läinud Isamaa esitatud eelnõu kohaselt võetaks kohalike omavalitsuste valimistel hääletamisõigus kõikidelt eestimaalastelt, kes pole Eesti või mõne Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikud. Selline sõnastus tähendab, et enam ei saaks hääletada ka hallipassimehed. Nii jääksid kohalikel valimistel hääleõiguseta näiteks 17% Tallinna, 46% Kohtla-Järve, 52% Narva ja 63% Sillamäe elanikest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?