Miks me tähistame Jeesuse sünnipäeva just detsembri lõpus?

Priit Rohtmets, Tartu ülikooli kirikuloo kaasprofessor, EELK usuteaduse instituudi kirikuloo professor, 23. detsember 2022

Jõulud on meie kultuuriruumis olnud ajalooliselt Jeesuse sündi tähistavad kristlikud pühad, mis on samas rikkad kõiksugu rahvausu kommete poolest. Võõras pole jõulude sidumine ka talvise pööripäevaga. Aga kust on pärit tava tähistada Jeesuse sündi just detsembris ja kas me teame, millal Jeesus õigupoolest sündis? Selleks, et neile küsimustele vastata, peame heitma pilgu kristliku kiriku algusaegadesse ligi mitme tuhande aasta eest.

Kristlus levis esimestel sajanditel peamiselt Rooma riigis, mis impeeriumina oli usuliselt väga kirev ja mitmekesine ühiskond. See oli maailm, millesse tasapisi liikmeskonda kasvatav ristiusk alati hästi ei sobinud, nii et esimesel kolmel sajandil tuli kristlastel korduvalt taluda tagakiusamisi. Sellest sündisid usu nimel surnud märtrite lood. Nende pühendumine ja vankumatus oli teistele kristlastele eeskujuks, nende haudade eest hakati hoolt kandma ja sel moel kujunesid nad koguduste juures olulisteks isikuteks. Neid hinnati kui koguduste kaitsjaid ja eeskostjaid oma Jumala ees.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?