MÄSS BRASIILIAS: president Lula nimetas protestijaid fašistlikeks fanaatikuteks. Eestis elava brasiillase arvates polnud tormijooks ootamatu

Aare Kartau, 10. jaanuar 2023

Brasiilia on lõhestunud – selles pole enam kahtlustki. Pühapäeval kogunesid riigi pealinna Brasíliasse tuhanded endise presidendi Jair Bolsonaro toetajad, kellest osad korraldasid valitsusasutustele tormijooksu. Tegu oli otsekui kahe aasta eest Washingtonis toimunud Kapitooliumi mässu kordusetendusega. Eestis elava brasiillase Jayme Diase sõnul polnud tegemist üllatava käiguga, sest riik on korrumpeerunud ning paljud brasiillased lihtsalt ei usalda äsja ametisse vannutatud Lulat. Teine Maarjamaal elav brasiillane Flavio Borges sõnas, et pühapäeval toimunu on väga kurb.

Pühapäeva pärastlõunal alanud rünnak Brasília valitsushoonetele möödus mõnevõrra valutumalt kui kahe aasta eest USAs. Teadaolevalt keegi surma ega tõsisemalt vigastada ei saanud – teatavasti toimus siiski protestijate ja politseinike vahel kähmlusi ning viimased kasutasid Brasiilia rahvusvärvidesse riietunud rahvahulga laialiajamiseks pisargaasi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?