„Ma olen oma kätega täitnud kogu surnuaia!“ Sitsiilia maffia verise teekonna käigus said sidrunisaludes tegutsenud väljapressijatest kulissidetagused valitsejad

Aare Kartau, 19. jaanuar 2023

Esmaspäeval vahistas Itaalia politsei kurikuulsa maffiabossi Matteo Messina Denaro, keda peetakse Sitsiilia maffia ehk Cosa nostra üheks viimaseks tähtsamaks juhiks. Pika ja verise ajalooga allilmaühendus on mitme sajandi jooksul küll muutunud, ent seda on alati saatnud väljapressimised, mõrvad ja altkäemaksud. Millega tegelesid aga varajased Sitsiilia mafioosod? Kuidas fašistid Itaalia allilmale tugeva hoobi andsid? Miks ei saa Denarot pidada traditsiooniliseks maffiabossiks?

Cosa nostra (tõlkes „meie asi“) alged tekkisid Sitsiilia saarel 19. sajandil, kui mitte juba varem. Selle täpset algusaega ning ka tegelikku sünnilugu on keeruline tuvastada, kuna tegemist on kiivalt saladusi hoidva organisatsiooniga. Seega varjutavad Sitsiilia maffia minevikku erinevad müüdid ja valed. Siiski on teada, et selle suurem tõus algas 1860. aastatel, kui Sitsiilia toodi Giuseppe Garibaldi juhitud sõjaretke käigus Itaalia kontrolli alla. Mõistagi järgnesid nihkele ka ärevad ajad, mis sobisid ideaalselt maffia esilekerkimiseks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?