KEVADINE KALAAEG: Tee nädalavahetusel saarlaste lemmikroogi

Kersti Eero, 3. mai 2025

„Kala
on
saarlaste
lauahõbe,“ ütleb SA Saaremaa Turism projektijuht Angela Nairis. Neile, kes tahaksid häid saare maitseid aga ise kodus proovida, jagavad järgnevalt oma lemmikretsepte Luise-Maria Jõers Ruhnust, Kätli Saarkoppel Muhust ja Malle Laid Saaremaalt.

„Omapüütud
meresaadused
on
meite
toidulaua
loomulik
osa ning valmistusviise
on
mitmeid:
kala
praetakse,
marineeritakse,
küpsetatakse,
suitsutatakse, tehakse
 äkist
ehk
värsket
kiirsoolakala
ja
kuivatatakse.
Just
kevaditi
riputatakse
särjed
ja 
tuulehaugid
kuivama,
pärast
jaanipäeva
on
ka
lest
juba
päris
popsis
ehk
priske
ning
siis pannakse
seegi
kuivama.
Seetõttu
saarlaste
räästaalused
sillerdavadki
–
kalasoomus helgib ehk
saarlaste
lauahõbe on katuste all
valmimas,“ räägib Angela ja soovitab saarele tulles mõne
kohalikuga jutu
peale
saada
ning
kuivatatud kala maitsta küsida.

Kohalik sööb kala näppudega

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?