KEVADINE KALAAEG: Tee nädalavahetusel saarlaste lemmikroogi
„Kala on saarlaste lauahõbe,“ ütleb SA Saaremaa Turism projektijuht Angela Nairis. Neile, kes tahaksid häid saare maitseid aga ise kodus proovida, jagavad järgnevalt oma lemmikretsepte Luise-Maria Jõers Ruhnust, Kätli Saarkoppel Muhust ja Malle Laid Saaremaalt.
„Omapüütud meresaadused on meite toidulaua loomulik osa ning valmistusviise on mitmeid: kala praetakse, marineeritakse, küpsetatakse, suitsutatakse, tehakse äkist ehk värsket kiirsoolakala ja kuivatatakse. Just kevaditi riputatakse särjed ja tuulehaugid kuivama, pärast jaanipäeva on ka lest juba päris popsis ehk priske ning siis pannakse seegi kuivama. Seetõttu saarlaste räästaalused sillerdavadki – kalasoomus helgib ehk saarlaste lauahõbe on katuste all valmimas,“ räägib Angela ja soovitab saarele tulles mõne kohalikuga jutu peale saada ning kuivatatud kala maitsta küsida.
Kohalik sööb kala näppudega