×
Naine | Toit

TOIDUD, MIS MUUTSID AJALUGU: kuidas taksivõilevast sai kuum koer ja miks on kaaviar nii kallis

3
Kersti Eero, 9. märts 2016

Pekingi parti on enam-vähem samamoodi valmistatud juba aastast 1330 ja 1411. aastal kehtestas Prantsuse kuningas seaduse, mis lubas ainult Roqueforti elanikel sealsetes koobastes laagerdunud juustu selle nime all müüa, kirjutab Bill Price oma raamatus "Viiskümmend toitu, mis muutsid ajalugu" (Koolibri 2015). Õhuleht peatub neist pikemalt seitsmel.

Viinerid

1564. aastal krooniti Frankfurdis esimest korda Saksa-Rooma keiser ning selleks puhuks valmistati vorsti, mis võis vabalt olla viineri eelkäija. Pole teada, millal neid vorste viineriteks kutsuma hakati, kuid 19. sajandil valmistas viinereid üks Viini lihunik, kes olevat selle ära õppinud Frankfurdis töötades. Retsepti ta küll pisut muutis, asendades seahakkliha hakklihaseguga. Pole teada, kas samu Viini vorste ehk viinereid hakati hiljem frankfurteriteks kutsuma või kutsuti nii esmalt Frankfurdis valmistatud vorste. Kindel on aga see, et 19. Sajandil rändas umbes 8 miljonit sakslast Ameerikasse ning koos nendega jõudis sinna ka nende harjumuspärane toit, k.a. viinerid.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?