REPORTAAŽ | Vorstitoppimine, jõuluvana ja tilgake Vana Tallinnat ehk, mis toimus Eesti esimesel liha- ja alkoholivabal jaanipeol

Jaanika Vilipo, 25. juuni 2018

Harjumaal Saha külas asuvasse Liipa tallu oli reedel liha- ja alkoholivabale jaanitulele oodata Facebooki andmeil ligi 800 inimest. Eelmisel ööl möllanud äikesetormi tõttu, mis tuhanded majapidamised vooluta jättis, kujunes pidu ühtlasi elektrivabaks. Tagatipuks näis alguses, et läbi tuleb ajada peaaegu külalisteta, sest kohapeale oli tulnud inimesi käputäis.

Tallinnast 20minutise autosõidu kaugusel asuvas Liipa talus, kus muul ajal korraldatakse laagreid, koolitusi ja seminare, peeti alkoholivaba jaaniõhtut esimest korda. Eestis tänavatantsu kultuuri edendav Joel Juht, kes on ürituse üks algatajajaid, sõnab, et idee sai alguse spontaansest mõttest sõprade ringis. Joelile endale on jaaniõhtujärgne pohmell võõras, nagu üleüldse alkoholi liigtarbimine. Samas on ta teadlik eestlaste suurest napsilembusest. Seepärast otsustaski ta korraldada jaanitule, kus näidata, et lõbusat pidu saab pidada tervislikult ja ilma vägijoogita.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?