Elle Kull Ago-Endrik Kergest: „Aususest tal puudu ei olnud, julgusest ka mitte. Oma kaitses ta kui isalõvi ega astunud sammugi tagasi.“

Aigi Viira, 5. aprill 2024

„Aususest tal puudu ei olnud, julgusest ka mitte. Oma kaitses ta kui isalõvi ega astunud sammugi tagasi,“ meenutab näitleja Elle Kull (72) lavastajast abikaasat Ago-Endrik Kerget, kes tähistanuks 8. aprillil 85. sünnipäeva. Kerge oli sedavõrd kindlameelne, et ei andnud alla ka punaametnikele. Olgu siis tegu tema filmide, lavastuste või näitlejatega. Nii riputas ta oma lavastuse „Kabaree“ puhul teatrisaali rahumeeli kolmanda impeeriumi puna-must-valged haakristilipud ja lasi „Savoy balli“ puhul šampanjal ojadena voolata. Ning pahandused ei jäänud tulemata.

„Ülevalt lae alt langesid alla suured punased kangad, neid oli terve lava täis, lava muutus järsku punaseks ja oma juhti tervitavaks massiks,“ kirjeldas Kerge hiljem „Kabaree“ lõppu ETV saates „Kergelt Estoniast“. „Tõesti, Natsi-Saksamaal oli see nii, aga ilmselt tundus see liiga tuttavana meil.“ Et nood sümbolid mõjusid aastal 1984 punaseltsimeestele halvavalt, öeldi talle kohe. Mainiti, et pole mõtet ärritada kohalikke veterane, sest üks neist olnud ataki äärel, kui haakristilippe nägi, ja oli nimetanud „Kabareed“ otsesõnu fašismi propageerimiseks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?