RÕÕMUSTA, TÖÖLISKLASS! Vene propagandamasin vahutab, kuidas 80 aastat tagasi eestlased täiesti vabatahtlikult Nõukogude Liiduga ühinesid

Viljar Voog, 21. juuli 2020

21. juulil 1940 sündisid Baltikumis kolm uut riiki: Eesti, Läti ja Leedu Nõukogude Sotsialistlikud Vabariigid. Venemaa propagandavabrik on viimased kuu aega usinasti maalinud juubelist pilti kui Balti rahvaste siirast tahteavaldusest, millega algas siinsete „vabariikide“ majanduslik õitseng.

„1939. aasta sügisel alustas Nõukogude Liit, lahendades oma sõjalis-strateegilisi kaitseülesandeid, Läti, Leedu ja Eesti inkorporeerimist. Nende astumine NSV Liitu viidi läbi lepingulistel alustel, valitud võimude nõusolekul. See oli kooskõlas tolleaegse rahvusvahelise ja riikliku õiguse normidega. Lisaks tagastati 1939. aasta oktoobris Leedule Vilno (Vilnius – toim.) linn ja seda ümbritsev piirkond, mis varem olid kuulunud Poola koosseisu. Balti vabariigid säilitasid NSVLi koosseisus oma võimuorganid, keele ja olid esindatud Nõukogude kõrgemates riigistruktuurides,“ kirjutas Venemaa president Vladimir Putin tänavu 19. juunil USA väljaandes National Interest avaldatud arvamusloos.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?