SÜGISENE VALIMISTRALL: Venemaal kiusatakse opositsioonitegelasi, Saksamaa võimupartei ei suuda täita Merkeli lahkumisest tekkivat tühimikku

Aare Kartau, 14. september 2021

Juba sel kuul toimuvad kahes Euroopa suurriigis parlamendivalimised. Venemaa valimispäevaks on 19. september, Saksamaal 26. september. Kui esimese puhul võib üks erakond juba praegu võidukalt šampuse (muidugi Sovetskoje!) avada, siis Saksamaal on olukord keerulisem ja võiduvõimalusi on mitmel parteil – seal sünnib ka ilmselt kolme osapoolega võimuliit.

Sügisene valimismöll on hakanud hoogu koguma. Venemaal on asi võrdlemisi lihtne. Mitmete positsioonitegelaste – sealhulgas Aleksei Navalnõi – vangistamiste tõttu polegi jäänud võimuparteile pealtnäha ühtegi tõsiseltvõetavat vastast, kes suudaks senist režiimi murda. Seega oodatakse ka äärmiselt madalat valimisaktiivsust. Saksamaal põhjustab eelkõige kõneainet Angela Merkeli mantlipärija Armin Lascheti suutmatus viimastel neljadel valimistel triumfeerinud erakonda taas suure valimisvõiduni viia – neile pakuvad suurimat konkurentsi sotsid, kes on viimastes küsitlustes kristlikest demokraatidest selgelt ees.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?