„Nad peaksid olema vaiksemad kui vesi ja madalamad kui muru!“ Mida arvavad Kasahstani ja Kõrgõzstani elanikud üle piiri põgenevatest venelastest?

Aare Kartau, 30. september 2022

Kohe pärast Vladimir Putini 21. septembri mobilisatsiooniteadet hakkasid Venemaa kodanikud kodumaalt massiliselt pagema. Populaarsete sihtkohtade seas on olnud muuhulgas ka Kasahstan ja Kõrgõzstan, mida venelased pole varem eriti „isuäratavateks“ sihtpunktideks pidanud. Mõlemas riigis on rindele saatmise eest põgenejad tekitanud vastakaid tundeid – venelasi on nimetatud argpüksideks ja desertöörideks, ent ka korralikeks külalisteks ja pere nimel ohverdusi teinud sõjapõgenikeks.

Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev kuulutas teisipäeval, et mobilisatsiooni eest pagevaid venelasi on vaja aidata: „Enamik neist on sunnitud lootusetu situatsiooni tõttu lahkuma. Me peame nende eest hoolitsema ja tagama nende julgeoleku.“ Kasahstani – kuhu venelased saavad viisavabalt reisida – siseministeeriumi väitel on Putini mobilisatsiooniteate järel ületanud piiri juba umbes 100 000 venelast. Viimaste seas on populaarseks osutunud ka Kasahstani lõunanaaber Kõrgõzstan. Mitmed mõlema riigi elanikud rääkisid venekeelsele uudisteportaalile Idel.Реалии, mida nemad „külalistest“ arvavad.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?