TÄIEGA PUUSSE! Metsanduse arengukava koostaja puistas riigikogulastele puru silma: puude suremus muutus ühtäkki neli korda väiksemaks

Priit Pärnapuu, 24. oktoober 2022

Metsanduse arengukava hetkeseisu tutvustanud Rein Drenkhan rääkis riigikogus, et puude suremus Eesti metsas on 0,75 miljonit tihumeetrit aastas. Kui aga ajakirjanik otsis välja Drenkhani viidatud allikad, siis selgus, et nende järgi on puude suremus üle nelja korra suurem. Kuidas on võimalik nii suur erinevus? Puude õiget suremust on seejuures ülimalt oluline teada, et mitte metsa liiga hoogsalt raiuda, nii et kännud taga.

Puude suremus ühes aastas on Eesti metsades 6 protsenti juurdekasvust, mis tähendab majandusmetsade puhul 0,75 miljonit tihumeetrit − nii rääkis 19. septembril riigikogu keskkonnakomisjonis metsanduse arengukava juhtkogu eestkõneleja, Eesti maaülikooli metsapatoloogia professor Rein Drenkhan. See väide on selges vastuolus varasema metsastatistika põhitegija Allan Simsi hiljutise raamatuga, kus suremus on 28% juurdekasvust, mis tähendaks majandusmetsade puhul umbes 3,5 miljonit tihumeetrit. Tegu polnud seejuures Drenkhani juhusliku sõnavääratusega: sama on kirjas arengukava hetkeseisu tutvustanud ettekande slaidil, samade väidete jälgi leiab ka metsanduse arengukava tööversioonist ja selle juurde jäi professor ka siis, kui Õhtuleht numbrite päritolu kohta aru päris.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?