ELU RASKEIM MATŠ: jalgpallilegend üritab pürgida teiseks ametiajaks Libeeria presidendiks

Aare Kartau, 13. oktoober 2023

Teisipäeva hommikul olid Libeeria pealinna Monrovia valimisjaoskondade ees pikad järjekorrad. Sinna olid kogunenud kodanikud, kes soovisid innukalt anda oma hääle tänavustel presidendivalimistel. Kas valituks osutub taas Euroopa jalgpalliliigades säranud ja korra ka maailma parimaks jalgpalluriks valitud George Weah? Sel korral tõotab lahing tulla keerulisem kui kuus aastat tagasi.

Libeeria suuremad erakonnad on lubanud, et valimised mööduvad rahumeelselt. Ent üldine olukord riigis on kõike muud kui rahulik. Alles hiljuti tapeti kahe erineva poliitilise leeri toetajate vahel peetud kähmluses kolm inimest ning paljud kohalikud elanikud kardavad, et vägivald on taas kanda kinnitamas. Ja ega kuigi normaalne polnud ka George Weahi pühapäevane kampaaniaüritus, mille järel hakkasid endise jalgpallistaari toetajad ja opositsiooniliikmed teineteist kividega loopima…

„Hääletan oma riigi hüvanguks. Ootan rahu ja arengut,“ märkis esmakordselt valimiskastide ette sattunud 18aastane Agostina. Rahu ongi Libeeria valijate peamine soov, mis jätab tervishoiu, hariduse ja elukalliduse tagaplaanile. Aga kes võiks seda tagada? Kas praegune president Weah suudab korrata kuus aastat tagasi teenitud triumfi? Tema suurimaks konkurendiks on endine asepresident Joseph Bokakai.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?