MUSTA REEDE HULLUS! Hanah Lahe: inimestele sisendatakse, et tuleb käituda „kõik või mitte midagi“ mantra järgi, mõtlemata tagajärgedele

Hanah Lahe, riigikogu liige (Reformierakond) , 23. november 2023

Iga-aastane suurim tarbimispüha on taaskord on kätte jõudmas. Maailm täitub allahindlusi reklaamivate kollaste siltidega poelettidel ja vilkuvate bänneritega kodulehtedel, et meelitada tarbijaid kaupa või teenuseid soodsa hinnaga ostma. Must reede on ühtaegu parim (ja mõju mõttes halvim) näide tänapäeva tarbimisühiskonnast ja -mentaliteedist, kus kiirelt muutuvad trendid ajendavad inimesi enam uusi asju ostma või „vana“ uue vastu vahetama. Iroonilisel kombel satub tänavune must reede just 18.- 26.novembril toimuva Euroopa jäätmetekke vähendamise nädalasse.

Must reede võib olla heaks võimaluseks soetada endale midagi vajaminevat tavalisest soodsama hinnaga. Teadlik ja planeeritud tarbimine on ju kasulik nii rahakotile kui keskkonnale. Näiteks mina ostsin eelmise aasta musta reede ajal suure allahindlusega ühe telefonirakenduse ja ajakirja aastatellimuse. Saan öelda, et mõlemad ostud on end hästi põhjendanud. Vaadates aga musta reede ajal ilmnevat müüginumbrite kasvu, on raske uskuda, et just kõik tarbijad teevad sel ajal teadlikke ja ette planeeritud oste – pigem räägime siin puhul tarbimishullusest.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?