PISA TESTI JÄRELKAJAD | Liisa Pakosta: kui õpetajate pingutusi ei hinnata, pole varsti Eestis enam millegi üle uhkust tunda

Liisa Pakosta (Riigikogu liige, Eesti 200), 6. detsember 2023

Tehisintellekt on koolis kohal, kuid õnneks see lapsi ei kasvata ega hakkagi seda tegema. Eestis on Euroopa parimad õpetajad, nagu on selgunud värskest PISA testist. Need Euroopa parimad õpilaste tulemused on meile toonud kõik need õpetajad, kelle kohta mõni ütleb, et liiga vanad, mõni, et liiga „maalt“ ja mõni, et juba niigi priske palga peal, puhtas toas pealegi. Olgem ausad, õpetajad on saavutanud maailmatasemel tulemusi sõltumata vanusest, väikestest klassidest ja turutingimustest oluliselt madalamast palgast. Isegi sõltumata sellest, et paljud õpetajad on iseõppijad.

Eesti on siiski PISA testides langenud ja vahed koolide vahel on kasvanud. Edetabeli kohad pole olulised, aga murede kuhjumine on oluline. Õpetajate endi ettepanekud laste hariduse parandamiseks on kõik elust enesest. Õpetajate tööpäevad üha uute ülesannete tõttu on läinud täiesti ebanormaalselt pikaks. Õpetaja suuremat pingutust ja paremat haridust ei hinnata. Eriti linnakoolides käivad õpetajad on tööl peamiselt missioonitundest. Noorte õpetajate kurtmine, et selle palgaga ei anta isegi kodulaenu, on karjuvalt kõnekas. Ühelt poolt on meil ühed eakamad õpetajad maailmas, teiselt poolt ei tule noori peale, kui palk ei võimalda neil isegi perekonda ülal pidada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?