UKRAINA MEHED, TULGE KOJU! Oleg Samorodni: lääneriikides on sõjapaos umbes 650 000 Ukraina sõjaväekohustuslast. Kuidas reageerib sellele Eesti?

Oleg Samorodni, publitsist, 4. jaanuar 2024

Detsembri lõpus levitas maailma meedia tsitaati intervjuust Ukraina kaitseministri Rustem Umeroviga, kus ta olevat väitnud, et Ukraina taotleb 25–60-aastaste ukrainlaste tagasisaatmist Saksamaalt, teistest EL-i riikidest ning kaugemaltki. Jutt käis Ukraina kodanikest – sõjaväekohuslastest meestest –, kes kolisid Euroopasse pärast Venemaa täiemahulise sõja algust Ukraina vastu. Saksa ajaleht Bildt moonutas veidi Ukraina kaitseministri sõnu, kuid meid huvitab rohkem Eesti ametlike persoonide reaktsioon sellele sõnumile.

Millegipärast oli teistest rohkem üllatunud sõjandusekspert ja Riigikogu liige Igor Taro. Tal jäi mõistmata, miks üldse Ukrainast lahkunud mehi taga otsitakse. „Kui neid põgenikke läks väljapoole [Ukrainast Euroopasse], siis mehi nende seas oli ju äärmiselt vähe,“ ültes Taro „Aktuaalsele Kaamerale“. Ukraina võimude andmetel on praegu ainuüksi Euroopa riikides sõjaväekohustuslastest Ukraina kodanikkke ligikaudu 650 000 meest. Kui Taro arvates on seda „äärmiselt vähe“, siis mis on palju?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?