Eestlanna maitseelamused Vietnamis: lisaks suppidele-kookidele olen krõbistanud grillitud siidiussi ja järanud vintskevõitu krokodilli

Anneli Treumuth, Nha Trang, 23. märts 2019

Vaadates pisikesi imesaledaid ja energilisi kohalikke, on kohe selge, et Vietnam peab olema üks kõige tervislikuma toiduvalikuga kohti tervel planeedil. Eksootilise riigi põhja-, kesk- ja lõunaosa köök on erinev, minu kogemused piirduvad pigem lõunapoolsete roogadega. 

Esmatutvus võõramaise kraamiga hakkab pihta juba tänaval, sest kõnniteed on täis mudilase mõõtu plastmööbli peal istuvaid kohalikke elanikke ja turiste, kes söövad nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtueineks peamiselt nuudlisuppe. Muidugi pulgakestega, sest lusikaga ei saaks pikki nuudleid keegi kausist kätte. Suppide nimed sõltuvad enamasti (riisi)nuudlite lõpututest variatsioonidest ning neile lisatud lihadest jms. Kõige tuntumad supid on phở bỏ (veiselihaga), phở gả (kanalihaga) jne. Sõna „heo“ nimetuses lubab loota supis sealiha või seaverd! Supi nimeks võib vabalt olla ka bún, canh või meile tuttav súp. Parima supi sõin ühes kloostris, kus see kandis auga välja kolme-nelja sorti seente maitsed. Enamasti saadab suppi ka kausike riisi. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?