METSIK LÄÄS TALLINNA KESKTURUL: põllumajandusamet keeldub öist turgu kontrollimast, sest kardetakse vägivaldseid kauplejaid

Henry Linnard, 29. juuni 2020

Urmas* on 15 aastat Tallinna Keskturul marju kokku ostnud ja edasi müünud. Ta märgib, et pole aastate jooksul kordagi kuulnud ega näinud, et põllumajandusameti inspektor öise hulgimüügi ajal marjade päritolu kontrolliks. „Kui küsin talunikult pabereid, saadab ta mind puu taha, sest teab, et inspektor ei tule. Inspektori tööaeg on päeval, kui ta nõuab päritolu tõestamist minult,“ ütleb edasimüüja. Amet, kes on siiani raiunud, et saatelehtede nõudmine on kauplejate enda vastutus, tunnistab viimaks, miks nad tegelikult öisele keskturule jalga pole tõstnud.

Tallinna Keskturul viimased 15 aastat öiseid kokkuoste teinud edasimüüja Urmas ütleb, et saab kaubaga saatelehe heal juhul kahelt müüjalt kümnest. „Ülejäänud saadavad su kukele,“ möönab ta. „Kui ei sobi, ära osta, tulevad järgmised!“ ütlevad talunikud. „Öösel kell neli saadab talunik mind puu taha, kui küsin pabereid, sest ta teab, et ametnikul pole tööaeg ja ta ei tule välja. Ametniku tööaeg on kell 13 päeval, kui nõuab minult ilmvõimatut – saatelehte, mida mulle öösel ei antud,“ on edasimüüja kahe tule vahel. Uurisime ametilt, kuidas saavad hulgimüüjad öisel keskturul seadusest kõrvale hoida.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?