ÕL VIDEO JA GALERII | MIS SAAB MEDITSIINIJÄÄTMETEST? Süstlad, sidemed ja muud nakkusohtlikud tarvikud leiavad omamoodi lõpu

Laura Saks | Video: Aldo Luud, 11. november 2021

VAATA ISE! Tartu ülikooli kliinikumi keskkonnaosakond tegeleb meditsiiniliste jäätmete käitlemisega. Selleks on eraldi masinavärk.

(Aldo Luud)

Tartu ülikooli kliinikumi keskkonnaosakonnas, kuhu tuuakse ohtlikud meditsiinijäätmed nii kliinikumist kui ka teistest haiglatest, perearstikeskustest ja hambaravikabinettidest, kargab ninna väga spetsiifiline lõhn. Suur autoklaav on juba töös ja ülevalt sisse vaadates on näha purustatud jäätmeid – sinised, rohelised, valged tükid. Kuidas muudab suur masin ohtlikud jäätmed ohututeks? Milline prügi üldse autoklaavi jõuab?

Tartu ülikooli kliinikumi keskkonnaosakonna peaspetsialist Tiina Teder julgustab jäätmekäitlusruumi sisenema: „Tulge edasi, midagi kartma ei pea!“ Nakkusohtlikud jäätmed on konteinerites spetsiaalsete kottide või konteinerite sees. Viirus kuskilt külge ei hüppa. Selliseid konteinereid on ruumis pea 20. Autoklaav töötab täistuuril ja uriseb. Kolm konteinerit on masinasse tühjendamiseks juba järjekorras. Lõhn, mis töösaali sisenemisel ninna hakkas, tuleneb steriliseeritud prügist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?