HARULDUSED ON SURMAOHUS?! Igaüks saab riigi registritest luurata, kus pesitsevad kaitsealused linnud, elavad loomad ja kasvavad taimed

Priit Pärnapuu, 26. veebruar 2022

Kas tahaksid näha, kus pesitseb kaljukotkas? Või pildistada habekakku? Või oma kõrvaga kuulda, kus krooksub juttselg-kärnkonn? Seaduse järgi ei tohiks keegi seda teada, muidu surevad välja! Ent avalikest registritest leiab oskaja huviline ikkagi üles I ja II kaitsekategooriasse kuuluvate taimede kasvukohad, lendoravate kodud jms. Infoühiskonnas võivad andmed ka lohakusest ripakile jääda: Õhtulehe ajakirjanik sai ühe ropsuga alla laadida andmed 1811 kaitsealuse looma-linnu-taime püsielupaiga kohta. Kas nad on nüüd surmaohus? Või on seadus ajale jalgu jäänud?

Meedia on armutult peksnud riigiasutusi, mis on dokumendiregistrites on jätnud avalikuks mõne silmanähtavalt salastamist vääriva dokumendi. Seniste skalpide ritta lisandus uus trofee: keskkonnaagentuuri töötajad olid hooletud ning dokumendiregistri kaudu oli võimalik välja jõuda I ja II kaitsekategooria püsielupaikade kaardikihini.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?