ÕHTULEHT BANGLADESHIS | „VESI SEISAB MAJAS VAHEL KUU AEGA.“ Kuidas saab korraga olla vett liiga palju ja liiga vähe? Mis on ülikiire majandusarengu hind?

Evelin Kivimaa, 19. september 2022

Kliimamuutuste tulipunktis Bangladeshis on hiigelsuured nii jõed ise kui ka nendega seotud probleemid. Jõgede erosiooni tõttu on miljonid inimesed jäänud kodutuks. „Varem olid siin küla ja turg, kuid jõe üleujutuste tõttu kolis küla kilomeetri kaugusele,“ räägib Bhagyakuli külas elav mees, kes on oma silmaga näinud, kuidas jõgi neelas enda alla elumajad, turuplatsi ja tee. Naaberkülas elav Lipi Akhter peab taluma, et üleujutuste ajal tungib vesi lausa majja.

Lõuna-Aasias asuv Bangladesh on Eestist pindalalt vaid kolm korda suurem, kuid seal elab tihedalt koos ligi 170 miljonit inimest. Rannikuäärset riiki läbib kolm hiigelsuurt jõge koos harujõgedega. Sealne pikim sild, mis viib üle Padma jõe, on 6,15kilomeetrine. „Bangladeshis on liiga palju vett ja liiga vähe vett. Liiga palju vett on vihmahooajal, kui on tugev sadu. Liiga vähe vett on kuival ajal, kui seda oleks just rohkem vaja,“ nendib Liakath Ali, kes on Bangladeshi Edendamise Abikomitee  kliimamuutuste ja linnaarengu programmide juht.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?