ÕL GRAAFIK | PUUST JA PUNASEKS: ilma ujuvterminalita on Paldiski LNG-kai justkui segistita kraanikauss. Kust me selle asemel talvel gaasi saame?

Ekvard Joakit, 13. oktoober 2022

Paldiskisse plaanitud LNG ehk veeldatud maagaasi terminal on justkui kraanikauss, mille juures on veetorud ja ka äravooluava, aga puudu on segisti. Vesi – olemas. Koht, kuhu see peaks voolama – olemas. Justkui peaaegu töökorras, aga praktikas siiski täiesti kasutamatu, sest veekraani avada ei saa. Riik ja eraettevõtjad panevad vastastikku puid alla, kelle asi oli seesinane segisti ehk ujuvterminal-laev rentida.

Töötav LNG ujuvterminal koosneb kaist, ujuvterminal-laevast ja ühendustorustikust. Lisaks käivad terminalis pidevalt suured LNG-laevad, millega veeldatud maagaas toimetatakse kohale ujuvterminal-laeva. Paldiskis on õige pea olemas kai ja ühendustorustik. Neist esimese ehitamise eest vastutavad Alexela ja Infortar ning teise rajab Elering. Ka laevade kaupa gaasi ostmine poleks liialt keeruline, praegu pole Euroopas liialt suurt võistupakkumist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?