Variuse teatri looja Heidi Sarapuu: „Sinimustvalged juba lehvisid, aga mind kutsuti selle etenduse pärast veel ülekuulamisele Pagari tänavale.“

Ene Pajula, 22. november 2022

Heidi Sarapuu (78) on Variuse teatrile kirjutanud ja lavastanud üle 50 näidendi. Sel sügisel tähistas Varius oma 35. sünnipäeva uuslavastusega „Tuhast tõusnud teater“, milles on juttu estoonlastest pärast 1944. aasta märtsipommitamist. Need etendused jäid teatrile aga viimaseks. „Mu ideed ei ole veel kaugeltki otsas,“ sõnas Heidi enne viimaseks jäänud hooaja algust. Ent väiketeatri olukord kujunes nii keeruliseks, et 35 aastat tegutsenud Varius jättis publikuga lõplikult hüvasti.

Olen olnud Variuse teatri austaja kümmekond aastat. Eelviimane elamusrikas etendus, mida külastasin, oli „Klassikute prouad“ – lugu sellest, kuidas Tammsaare, Tuglase ja Lutsu proua istuvad kohvilauas ja räägivad oma meestest. Ehe kultuurilugu hoopis ootamatust vaatevinklist. Isegi kõike näinud teatrihunt Jaak Allik oli suures vaimustuses ja läks näitlejaid lava taha tänama. Öeldes, et on teinud seda väga harva.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?