Suri Oscari-filmi „Roheline raamat“ tšellisti prototüüp Jüri Täht

Triin Tael, 1. detsember 2022

92 aasta vanuses on surnud eesti tšellist Jüri Täht, värvika eluteega muusik, kelle kaalukas roll USA džässiareenil jõudis kodu-eestlaste teadvusesse seoses mõne aasta taguse Oscari-filmiga „Roheline raamat“.

Jüri Tähe surmast teatas sotsiaalmeedias liigutava mälestusvideoga tema pojanaine Evelin Täht, kes on kirjutanud Jürist ka raamatu „Tähelend: Jüri Täht – mees rohelisest raamatust“ (2020).

1941. aastal koos perega emigreerinud Täht jätkas Viljandis alanud tšelloõpinguid Saksamaal. 12aastasena tuli noor tšellist Stuttgardis toimunud muusikavõistlusel oma vanuserühmas esimesele ja üldarvestuses teisele kohale. Lõpetanud Geislingeni gümnaasiumi, õppis ta aastatel 1948–1950 Stuttgardi muusikakõrgkoolis. Muusikaajaloolane Tiit Lauk kirjutas mullu Õhtulehe veergudel edukatele väliseesti muusikutele pühendatud artiklis, et Tähel oli nii Saksamaal kui ka hiljem USAs õnne õppida tunnustatud tšellistide käe all: Stuttgardis oli tema õppejõuks Ferdinand Marten, New Yorgis aga kuulus tšellist Bernard Greenhouse.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?