TIPPTUNNID JÄTAVAD ÜKSKÕIKSEKS?! Ettevõtja siunab: universaalteenus rikub ära suuna, kuhu elektrisüsteemil oleks vaja liikuda

Angelina Lon, 19. jaanuar 2023

Universaalteenus võib tarbijale tunduda hinna poolest mugav ja stabiilne, kuid pikemas perspektiivis võib see stabiilsus puruneda ja olla meie elektrisüsteemi arengule kahjulik, leiab tehnoloogiaettevõtte Futugrid üks asutajatest Toomas Valge. „Universaalteenus rikub ära trendi, kuhu elektrisüsteemil oleks vaja liikuda,“ ütleb ta. Alternatiiviks pakuvad Futugridi asutajad välja, et tuleks pöörata suuremat tähelepanu tarbimise juhtimisele ning automatiseerimisele.

Peamine kriitika universaalteenuse kohta on puudutanud kõrget hinda. Kuid Futugridi asutajad Toomas Valge ja Leino Schnur tõdevad, et suurim probleem on hoopis see, et fikseeritud hind ei motiveeri tarbijat panustama elektrisüsteemi stabiilsusesse ega ajastama enda tarbimist. „Elektribörsi hea omadus on see, et üritab saavutada minimaalse võimsusega maksimaalse tulemuse, kui tarbimist õigesti reguleerida. Fikseeritud hinnaga jääb suurem tarbimine tipptundidesse – et neid tipptunde ära katta, tuleb suurendada võimsust,“ põhjendab Schnur. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?