ÕHTULEHT LÄTIS | VIDEO JA FOTOD | Daugava jõgi kollitab linna põhjalaskmisega. „Loodan, et keegi surma ei saa.“

Marvel Riik, Robin Roots, Jēkabpils | Video: Robin Roots, 17. jaanuar 2023

TAGASI KOJU: Kaitsetammi lähedal elav Elita Salina tuli koos emaga tagasi Jēkabpilsi elumajja, sest tema hinnangul on olukord muutunud normaalsemaks. Tema sõnul pole praegune üleujutusoht võrreldav 1981. aasta omaga, kui jõevesi tõusis ilma kaitsetammideta 8,97 meetrini. (Väiksemal pildil olev maja ei ole Salina oma.)

(Robin Roots)

Viimastel päevadel on Läti linna Jēkabpilsi elu tuksunud õudusfilmilikus rütmis. Linna läbiv Daugava jõgi ähvardab iga hetk murda läbi lõunakalda tammi ning pühkida robustse loodusjõuga minema terve linnaosa. See teadmine kõiki linlasi ei morjenda: „Meie oleme kohas, kus on üsna ohutu olla. Kui meie alles oleme uppumas, siis ülejäänud linn on juba vee all!“

Laupäeva õhtu on Jēkabpilsis eksitavalt vaikne. Vaikse jutusumina saatel teevad linlased oma tavapäraseid asjatamisi. Tavapärase linnapildi aga keeravad peapeale teetõkked ja punased lindid. Keelavate märkide-lintide taha jääb linna läbivalt poolitav Daugava jõgi, õigemini selle tamm(id). Märkide-lintide kõrval seisavad kas Läti politseinikud või kaitseväelased. Nad ei taha, et kõikvõimalikud uudistajad jõe äärde tuleksid. Seda nimetatakse otsesõnu eluohtlikuks.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?