UUS VÕIMALUS ELADA! Ettevõtja ja pereisa Peep-Ain Saar ajukasvaja operatsioonist: kolm päeva pärast mähkmetes haiglas lamamist tegin juba ülikonnas tööd

Liisa Mugra, 13. september 2023

„Olime seitsmekesi ühes palatis ja kui arst tuli meid läbi vaatama, kuulsin, kuidas ta kõikide haiguslood läbi rääkis. Olin ainus seitsmest, kes sai koju. Ülejäänutele lootust ei antud – osad saadeti koju surema, teised uuesti kõnelemist ja söömist õppima,“ meenutab ettevõtja ja pereisa Peep-Ain Saar (45) traagilist suve, mil arstid temalt healoomulise kasvaja eemaldasid.

Kõik sai alguse selle aasta aprillis, kui arstid Peebule kasvajadiagnoosi panid. Kuigi tegemist ei olnud pahaloomulise ajukasvajaga, toob see diagnoos paraku alati kaasa hirmuhigi. Kusjuures alles möödunud aasta lõpus käis mees kontrollis ja toona ei leitud midagi. Ometi pani silmanägemise järsk halvenemine teda taas arsti poole pöörduma. Selgus, et paremas silmas oli nägemine vaid 20-30 protsendi ulatuses alles jäänud ja mõlemas silmas olid ka sektorid, mis ei võimaldanud külgedele üldse näha.

Esialgu kahtlustasid arstid küll insulti, ajukahjustust või mõnd silmanärvidega seotud probleemi, kuid varsti oli selge, et silmanägemise halvenemise ja osalise kaotuse peab põhjustama mingi muu tõsine terviseprobleem. Peep saadeti uuringutele, et asjale jälile jõuda. Kuna perifeerne nägemine võib kaduma hakata ka siis, kui kasvaja rõhub silmanärvi peale, suunati Peep viimaks MRTsse. „Ma ise ei osanud endiselt midagi arvata, teadsin vaid, et silmanägemine on vilets. Aga see mu igapäevaelu ei häirinud ja tundsin end uuringule minnes täiesti tervena,“ meenutab Peep, et ei osanud midagi oodata. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?