KUIDAS MA SÜVARIIKI SATTUSIN | Nils Niitra: ajakirjanike puhul aitab kurnamistaktika ja lihtsalt tuima panemine!

Nils Niitra, Õhtulehe uuriva toimetuse ajakirjanik, 20. september 2023

Iga aastaga muutub ajakirjanikul oma töö tegemine Eestis keerulisemaks ja sageli tekib tunne, nagu jookseks peaga vastu betooni – kaitseinvesteeringute keskuse toidupakkide hankega seotud häma on vaid üks näide paljudest. Eesti on tänaseks riik, mida juhivad tegelikult ametnikud, valdav osa ministritest on lihtsalt nende suuvoodrid.

Juulis ütles endine poliitik ja praegune ettevõtja Jaanus Rahumägi Eesti Ekspressile otse välja, et ametkond on riigi juhtimise üle võtnud. „Poliitikud annavad tooni, aga noored mehed, ametnikud, juhivad riiki nagu enda eraettevõtet.“ Poliitiline kontroll ametnikkonna üle on võrreldes 1990. aastate või isegi „nullindatega“ drastiliselt halvenenud.

Kui Õhtuleht hakkas mai lõpus kaitseväe toidupakkide teemat uurima, oli see riigi kaitseinvesteeringute keskuses (RKIK) juba mitmendat nädalat töös olnud. Õhtuleht tõi teema avalikkuse ette 26. juunil. Keskus pidi konfidentsiaalsuse huvides tegema terve suve sellise näo, et kõik on kõige paremas korras. Nii kirjutas ülemöödunud nädalal kolleeg Risto Berendson. Augusti lõpus tühistaski RKIK korduvate rikkumiste tõttu 17 miljoni eurose lepingu firmaga Kommivabrik.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?