Riigieelarve on koos: automaks lükkub aasta võrra edasi, pangad panustavad solidaarselt, palk tõuseb vaid õpetajatel

Triinu Laan , 20. september 2023

Peaminister Kaja Kallas koos koalitsioonipartneritega teatas teisipäeval, et riigieelarve kokkulepe on koos. „Kõige olulisem sõnum, mida kõik ootavad, on see, et 2024. aastal ei tule ühtegi uut maksu lisaks nendele, mida oleme juba kehtestanud, see tähendab, et mootorsõiduki maks lükkub 2025. aastale,“ kinnitas Kallas. Ka paljuräägitud limonaadimaks tuleb alles 2025. aastal.

„Oleme teinud kõvasti tööd, et leida erinevaid kokkuhoiukohti. Võtame aja, et ideed läbi arutada ja jõuda ühiskonnas aktsepteeritava kokkuleppeni. Kuna me peame saama kokku riigieelarve strateegia neljaks aastaks, siis see tähendab seda, et meil on vaja 2025. aastal leida uusi tuluallikaid,“ lausus peaminister, et uus maks peaks olema võimalikult laiapõhine.

Ta lisas, et pangamaksu ei tule, aga see-eest on pangad nõus solidaarselt panustama ühiskonda. „Selle tulemusena saame pankadele kolmeks aastaks maksurahu kehtestada,“ lisas peaminister. See tähendab, et pangad võtavad järgmise kahe aasta jooksul erakorraliselt rohkem dividende välja ja maksavad selle eest tulumaksu riigi eelarvesse. Kahe aasta peale on see panus 120 miljonit, lisaks valitsuse prognoositud 132 miljonile.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?