TAGAJÄRJED EI HUVITA: Hamasi algatatud sõda mõjutab kõige traagilisemalt palestiinlastest tsiviilelanikke

Aare Kartau, 12. oktoober 2023

Hamasi laupäevane rünnak Iisraeli lõunaosa pihta oli paljude – sealhulgas Iisraeli luure – jaoks suur üllatus. See tähendas aga juba eos, et Iisrael maksab kätte ja annab hävitava vastulöögi. Ilmselt oli kohe kõigile selge ka see, et vasturünnakutes ei kannata kõige rohkem Hamas, vaid hoopis palestiinlastest tsiviilelanikud.

Palestiina islamistide rühmituse Hamasi jultunud rünnak on ajanud Iisraeli tagajalgele. Viimane on kutsunud teenistusse 300 000 reservväelast ning paljude ekspertide hinnangul saadab Iisrael palestiinlaste aladele maaväed. „Ma andsin korralduse Gaza täielikuks piiramiseks. Me võitleme elajatega ning käitume vastavalt. Enam ei liigu Gazasse elektrit, toitu ega kütust,“ põrutas Iisraeli kaitseminister Yoav Gallant esmaspäeval. Hamasi terroristlikud rünnakud ja vägivald vajavad kahtlemata vastust, ent kas selle nimel peavad kannatama palestiinlastest tsiviilelanikud?

USA kui Iisraeli suurim liitlane on avaldanud juutidele igakülgset toetust. „Tegemist on inimlikul tasandil kohutava tragöödiaga, mis teeb haiget süütutele inimestele.“ Nii ütles USA president Joe Biden laupäeval pärast Hamasi rünnakuid. Ent paljud eksperdid on mures, et järgneda võib veel palju kannatusi, millest USA ametnikud nii valju häälega ei räägi, kirjutab Vox. Jah, välisminister Antony Blinken märkis mokaotsast, et USA „ootab“, et Iisrael teeks kõik endast oleneva tsiviilohvrite vältimiseks. See soovitus kõlas aga üsna tühiselt.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?