MART SOIDRO | Mis on EKRE edu pant? Pealtnäha pole nad suurt midagi teinud

Mart Soidro, literaat, 3. november 2023

Riigikogu valimistest on möödas kõigest kaheksa kuud, aga kui uskuda arvamusküsitlusi, mis näitavad erakondade toetusreitinguid, on poliitiline maastik muutunud tundmatuseni. Tõsi, parlamendis on jõudude vahekord jäänud samaks, 60:41 koalitsiooni kasuks. Mis sest, et akna all konutajad Jaanus Karilaid ja Tõnis Mölder on nüüd Isamaa mehed ja palju piinlike momente pakkunud Kalle Grünthal lahkus „vastastikusel kokkuleppel” nii EKREst kui ka fraktsioonist. Aga tuntud tankija lubas käituda sarnaselt hiljutise koduparteiga.

Sel nädalal kinnitas Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud ja Norstati tehtud iganädalane uuring, et Reformierakond on populaarsustabelis langenud kolmandale kohale. Tõsi, vahe on juuspeen: Isamaa toetus on 20,2 ja Reformierakonnal 20 protsenti. Aga parlamendi valimistel toetas oravaid 31,2 ja isamaalasi 8,2 protsenti valijatest. Kujutage ette olukorda, kui kummalgi oleks 20 kohta, mitte 37 ja 8 nagu praegu!

Reformierakond on varemgi tiksunud 20 protsendi kandis, aga Isamaa pole minu mäletamist mööda nii suurt toetust sel sajandil varem saavutanudki. Muide, veel augusti keskpaigas nautis võimupartei 26protsendilist toetust, alles pärast seda hakkas see sulama nagu sellesügisene lumi. Või on see hoopis lumepalliefekt, kus lumest valmistatud mürakas veereb allamäge ega taha kuidagi peatuda?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?