TOETUSEGA PIDURDAMINE NÖÖGIB! Põllumees: „Pidin nagu kerjus mööda küla raha kokku laenama, et töörahvale palk välja maksta!“

Marvel Riik, 15. detsember 2023

Kuna riik ei suuda 2700 põllumehele toetusraha õigeaegselt välja maksta, peavad nad toime tulema oma varudega, mida aga ei pruugi olla. „Ausalt öeldes on see totaalne katastroof,“ leiab Juhan Särgava, kes on samuti toetusega arvestanud.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) tänavune põllumeeste otsetoetuste eelarve ületab 196 miljoni euro piiri. Saidafarmi peremehe Juhan Särgava sõnul on neist tähtsaim sissetulekutoetus. See moodustab kogu rahapotist poole. Sissetulekutoetus on mõeldud selleks, et põllumees ei jookseks talvel linna ning suudaks pimeda ja külmema aja maal üle elada. Toetuse suurus sõltub põllumehe aastasest käibest ja tegusemisvaldkonnast. Samas kasutatakse seda investeeringuteks ja ka kohustuste täitmiseks: ostetakse tehnikat, makstakse maaomanikele renti, aga ka tasutakse laene-liisinguid ja töötajatele palka. Särgava sõnul vajavad seda praktiliselt kõik põllumajandusettevõtted, et vältida kahjumit.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?