ÄSSAD LAHKUVAD RIIGIKAITSEST! Ülipingelises olukorras viskab püssi põõsasse juba kolmas tipptegija

Marvel Riik, 14. juuni 2024

Kaitseministeeriumi tegelik juht, kantsler Kusti Salm lahkub ametist. Poole aasta jooksul on ta kolmas absoluutne tippaju, kes lahkub Eesti kõigi aegade kõige pingelisemas geopoliitilises olukorras enneaegselt ametist.

Igas ministeeriumis seab poliitilist suunda minister. Kuid ministrid tulevad ja lähevad. See kehtib ka nende soovide kohta, mida nad tahaksid majas ellu viia. Selleks peavad nad läbi saama maja tööperega, mille eesotsas seisab (reeglina) kaljuna kantsler. Tema ülesanne on seista vastu lollustele, kaitsta maja väärtusi ja eesmärke ning ehitada sildu poliitilise tahte ning reaalsuse vahel. Kaitseministri kantsler Kusti Salm andis paar nädalat tagasi sisse lahkumisavalduse, sest tema riigikaitse arendamise vaated ei ühti valitsuse poliitiliste soovidega.

„Mõni nädal tagasi oli meil riigikaitsekomisjoniga kohtumine, kus komisjoni esimees [Eesti 200 saadik Kalev Stoicescu] sõnastas vastusena meie esitletud laskemoona puuduse peale, et see tegelikult ei olegi Eesti ülesanne, vaid hoopis liitlaste ülesanne,“ kirjeldas Salm Delfile, kuidas ta on koos kaitseväe juhataja Martin Heremiga viimased pool aastat rääkinud, et Eesti kaitsel on hädavajalikust laskemoonast nii suur puudujääk, et selle korvamiseks kuluks 1,6 miljardit eurot. „Mõtlesin pikalt, kas lähen ära vaikselt, öeldes, nagu sellistel puhkudel ikka öeldakse, et olen väsinud, tahan tegeleda pere ja hobidega.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?